помощен център

Културата да се пие кафе.

Пиенето на кафе е разпространено из целия свят и всяка страна си има собствен начин за приготвяне на напитката. През годините методите за приготвяне са се променили и подобрили.

Благодарение на машините за еспресо можем без усилия да се насладим на известното италианско еспресо. Има и по-традиционни начини на приготвяне, които са запазени и до днес. Един от най-старите методи за приготвяне на кафе е варенето му в джезве (Турско кафе). В днешно време всяко кафене предлага богат избор от различни видове кафе.

Други по-известни видове кафе е например Ирландското кафе, което се сервира с шот уиски, или фрапето – измислено от Италианците и подходящо за горещ летен ден. Овен това Италианците са въвели „кафе лате”- кафе с мляко. Освен класическото кафе от смляни зърна, има и инстантно кафе, както и кафе с вкус на ванилия и др.

За процеса на приготвяне се използва или по-лесният метод на заливане на смлените зърна с гореща вода или използването на кафе машина. Приготвянето в кафеварка е много високо ценено от любителите на кафето, защото най-добре запазва вкусът и аромата на кафето. Както виждате кафето има много лица и е трудно да бъдат обхванати всички. Не е изненада, че много от нас не могат да живеят и един ден без кафе. За някои хора пиенето на кафе се е превърнало в ежедневна церемония. Освен това кафето е добре известно и с качествата си да ободрява и освежава а скорошни проучвания са показали, че повишава и концентрацията.

Но, както казва поговорката - „всичко с мярка”, и в случая с кафето е добре да се знае кога да се спре.