помощен център

Как да се грижите за прахосмукачката си

Прахосмукачките, заедно с другите домакински уреди стават все по-сложни от година на година. Мощността на моторите се увеличава, размерите се намаляват, а представянето се усъвършенства. Това, което не се променя са основните правила, благодарение на които прахосмукачката ви ще остане в идеално техническо състояние много години.

  • Филтри: Повечето прахосмукачки, които се предлагат на пазара в момента са снабдени с 2 вида филтри.
  • Всмукателен филтър - основната му функция е да предпази мотора от повреждане. Препоръчително е да се сменя поне веднъж на година. 
  • Изпускателен (outlet) филтър - осигурява чист въздух в дома - той е последната бариера за всички нечистотии. В зависимост от материала на филтъра, той улавя от 85% до 99,97% прахови частици, гъбични спори, и дори цигарен дим!Последното твърдение е валидно за най-съвременните филтри, използвани в прахосмукачките- основно HEPA H13 филтри (използвани в Solarss и Syrius 1600.0 HQ).

    За да се поддържа нужното ниво на филтрация е необходимо филтърът да се сменя поне веднъж на година.

Внимание: Избягвайте да всмуквате пластмасов прах, брашно, какаов прах или пудра захар. Може лесно да запушат порите и на филтъра, и на торбичката за прах. Информация за това как да смените филтрите на прахосмукачките на Zelmer ще намерите приложена в инструкциите за употреба.